Green PAC iLab: kansen voor starters

25 september 2017

(door Willem Bakker, oorspronkelijk voor Emmen.nu)

Er waart een geest van ondernemerschap door Nederland. De initiatieven om startende ondernemers te stimuleren zijn nauwelijks bij te houden. Op het Emmtec Industry & Businesspark in Emmen is sinds kort het Green PAC iLab gevestigd. Het is een broedplaats voor startende ondernemers die iets met kunststoffen willen doen.

Green PAC (Polymer Application Centre) is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. Het is een initiatief van Stenden en Windesheim. De samenwerkingsvorm heeft drie poten: onderwijs, toegepast onderzoek en ondernemerschap. In het kader van ondernemerschap biedt Green PAC iLab startende ondernemers laagdrempelig de mogelijkheid om hun ondernemerskwaliteiten te verkennen. In drie jaar tijd kunnen ze groeien van zoekende starter naar zelfbewuste ondernemer.

Op de nieuwe locatie van iLab in Emmen hebben de startende ondernemers rechtstreeks toegang tot de know-how die binnen Green PAC onder meer bij Stenden aanwezig is. Wij ontmoeten twee starters, Matthijs Popken van Popken Mechatronica en Jan Maarten Lubberts van jummel.

Maatschappelijk verantwoord

Jan Maarten (1988), die dit jaar op Windesheim afstudeerde als industrieel productontwerper, is een ondernemer met een missie. Met zijn ontwerpbureau jummel (met een kleine letter) wil hij iets betekenen voor mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met de vereenvoudiging van de vormgeving van producten die in sociale werkplaatsen worden gemaakt, wil hij die werknemers in staat stellen nog hoogwaardiger producten te assembleren.

Innovatie

Matthijs Popken (1994), ook actief in De Ondernemersfabriek in Emmen, zoekt via iLab vooral de verdieping in de techniek. Momenteel gaat zijn aandacht uit naar een watersensor met een kunststof behuizing, waarmee de gezondheid van planten beter in de gaten gehouden kan worden.

De jonge ondernemers zijn zich bewust van de lange aanlooptijd die technologische startups nodig hebben. Maar ze spiegelen zich aan eerdere successen van iLab, zoals de Dutchfiets, een stoere fiets die helemaal van kunststof is gemaakt en in 2015 werd gekozen tot starter van het jaar in de regio Zwolle.

V.l.n.r. Jan-Maarten Lubberts, projectleider Bastian Coes en Matthijs Popken

Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Uitnodiging Expertmeeting Fokker 4.0 | Bouwen aan de fabriek van de toekomst!

Uitnodiging Expertmeeting Fokker 4.0 | Bouwen aan de fabriek van de toekomst!

22 februari 2019

Tijdens de WCCS-expertmeetings krijgt u inzicht in de behaalde resultaten binnen het programma.  Deze...

Lees meer

Nederland ‘Country on stage’ op JEC World 2019

06 december 2018

Delft, 27 november 2018 – Tijdens JEC World 2019,  de grootste composietbeurs ter wereld...

Lees meer

Uitnodiging Expertmeeting Inductielassen | Vallen en opstaan tijdens processen van innovatie

05 november 2018

Tijdens de WCCS-expertmeetings krijgt u inzicht in de behaalde resultaten binnen het programma. Heeft...

Lees meer
Meer nieuws